pettegolezzi

Wednesday, September 14, 2005

ricetta

Ciao,
Inderdaad, een beetje druk is hier op zijn plaats!
"Il riso stringe", zoals de italianen zeggen. Na het nuttigen van rijstgerechten lukt het meestal niet zo goed meer in het kleinste kamertje.
Risotto is een prachtig en eenvoudig gerecht. Belangrijk zijn wel goede ingrediënten en het beschikken over tijd. Je blijft immers 20 minuten in de pot roeren tijdens de bereiding op het gasvuur. Persoonlijk ben ik een adept van de microgolfoven, hetgeen absoluut taboe is in italië. Gebruik je deze energiebron, dan reduceer je het roeren en de kooktijd tot 15 min.
Mijn versie is gericht op de honger van 2 personen.
Je begint met een lekkere bouillon te maken.(1 liter)
Ondertussen heb je een halve ajuin fijn gesneden en lichtjes gefruit in olijfolie.
Voeg nu de geschikte rijst toe zodat die ,gemengd met de ajuin, de olie absorbeert. Rijst voor 2 personen is ongeveer een gevulde koffietas(Pito-formaat).
Voeg nu al roerende geleidelijk aan , beetje bij beetje, de bouillon toe zodat de rijst de kans krijgt om het vocht langzaam aan te absorberen. Alleen als je in de micro werkt, kan de bouillon in 1 keer toegevoegd worden, op het vuur geleidelijk aan!!
Na 10 minuten roeren, voeg je 1 busseltje gesneden waterkers (croeson zeggen wij) toe. Verder roeren en koken.
5 min voor het einde voeg je 2 eetlepels "mascarpone" toe. Roeren!!
De rijst moet op het einde "All onda" zijn, vloeiend, sappig, niet te droog, maar ook niet te papperig, dus reken op een totale kooktijd van 16 à 18 min. De boodschap is : elke kok proeft om te controleren of zijn gerecht klaar is.
Om af te werken voeg je nog een lepeltje vers geraspte parmesaanse kaas toe. Zet die kaas ook op tafel!!
Eet de risotto direct op !
NOOIT terug opwarmen.
Buon appetito.

1 Comments:

At 2:03 PM, Blogger Marrek O'Polo said...

ingrid,
geef die creatieveling de tijd om zijn recepten door te bloggen, commentaren te spuien, ideeën aan te brengen, grappen & woordspelingen te maken ... enfin ga jij eens shoppen, en neem de kaart van guy mee !!! (dan heeft hij zeker al de tijd)
guy,
blokkeer nu je kaart !!!
goede raad is duur !!

a domani
marco polo

 

Post a Comment

<< Home