pettegolezzi

Tuesday, September 27, 2005

polpette


Om de nieuwsgierigheid van mijn waarde lezers naar de italiaanse eetcultuur te prikkelen, geef ik jullie graag een verhaaltje mee rond de gehaktbal of polpette.
Op Sicilië alleen al bestaan er honderden variaties op dit thema, dus de gehaktballen in tomatensaus (polpette al sugo) die vandaag de lunch waren van M.Polo, is er slechts één uit de honderd.
Een erg verfijnde versie met amandelen, pistaches, pijnboompitten en kaneel komt uit Mazzarino, een middeleeuws plaatsje dat door de prinses van Butera in het centrum van het eiland is gesticht. Het dorp is bekend om zijn mooie kerken, een kasteel ruïne en monniken die van banden met de maffia beschuldigd worden. En inderdaad in een kruisverhoor door de carabinieri gaven ze toe dat ze chantage- en afpersingsbrieven schreven, maar naar eigen zeggen"alleen omdat de maffiosi analfabeten waren"! Een voorbeeld van de Siciliaanse logica.
Nog een variante: Polpette met witte wijn citroen en laurier
benodigdheden:
250 g kalfs-varkensgehakt, 50 g geraspte pecorinokaas, 50 g gedroogd broodkruim, 4 eetlepels verse peterselie, geraspte schil en sap van een halve citroen, 1 ei, 50 g bloem, 4 laurierblaadjes, olijfolie, 1 (of meerdere) glas witte wijn.
Voor diegenen die echt in de keuken willen staan....gebruik je fantasie....of ...lees regelmatig de receptenblog!!
Ciao

5 Comments:

At 10:23 AM, Blogger Marrek O'Polo said...

Guido,

de meer dan honderd variaties op ballen die zelfs gehakt zijn in Sicilië doen mij duizelen...
daar kan geen peeke-stoemp tegenop.
...........
enfin, tot morgen

marco

 
At 12:54 PM, Blogger Marrek O'Polo said...

My friend,
dieze receep doe et al hiel lang...

Eend met whisky

Koop een eend van ongeveer 1,5 à 2 kg en 2 grote flessen Schotse whisky, spekreepjes en een fles olijfolie.
De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout.
De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden.
Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky.
De whisky opdrinken tijdens het voorverwarmen van de oven.
De eend op een vuurvaste schotel leggen en een tweede glas whisky inschenken.
Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten.
Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 graven vubben met whisky.
De glaven opdrinken en de schelven van het eerste glay oprapen.
Nog een halve glav insjenken en opdlinke.
Na een halve uur de oven opedoen om de eend te sjekkn.
Blandwondesjalf in de badkarnel ganaale en op de bovenkant van de linke rand doen.
Nog twee glaven whiskey insjenke.
De ove opedoen nadat et eerste glav leeg is en de sjotel vastpakke.
De blandwondesalf op de binnekant van de regte hand doen.
Deend oprape.
Deend nog is oprapa en met handdoek de bwandwondesalt van deend vegen.
De hande ontvette met visky en de dube zalv veer oprape.
Ut kapotte glazz opvege en deend terug in de hove doen.
De heend oprape en dove eers opedoen.
De tweede fjes biski opedoen en ovejeindzette.
Opstjaan van de floer en et vet spek ondre kas vege.
Nogis opstjaan van de floer en tochma blijve zit te.
De vjes op de gjond zette.
Uide vjes djinke wande glave sjijn ob of kabot.
Denove afsjette, de oge sljuite en omvalle.

iet smoakelaaik

marco

 
At 1:32 PM, Blogger Marrek O'Polo said...

Derde keer ....

"buon compleanno" is dat een aanvaardbare wens voor la Ingrita ???
't Is natuurlijk een internet-vertaling, maar toch...

Van harte, zeker en vast

Marco Polo

 
At 2:02 PM, Blogger Marrek O'Polo said...

op het blogger-dashbord ... open word verification !!!
en voor vanavond nog 2 schepjes maagzout ... voor je indigestie

tot donderdag

marco

 
At 11:23 AM, Blogger Marrek O'Polo said...

he guido, where are you my friend ?
no message anymore ?
all quiet on the western blog ??
viva italia !!!
wake up budy !!
tot morgen

marco polo

 

Post a Comment

<< Home