pettegolezzi

Tuesday, May 04, 2010

Languedoc inlands

In deze frisse meidagen denken we graag terug aan de mooie warme dagen die we gedurende de paasvakantie beleefden in een mediterrane omgeving. Paasdagen in de Languedoc in zuid-west Frankrijk.

Deze voor ons totdan onbekende streek heeft ons aangenaam verrast en heel wat geboden.

De eerste week huurden we een mooi appartement vlakbij Homps, practisch naast het romantische Canal du Midi, tussen Narbonne en Carcassonne.

Het is een geheuvelde streek bezaaid met mooie oude dorpjes waarvan Minerva wel een prachtexemplaar is.

Dit middeleeuwse dorp heeft zijn naam gegeven aan deze streek, de Minervois, die de gewaardeerde lezer ongetwijfeld ook kent van de gelijknamige wijn uit de Pays d’Oc.

Aan wijngaarden geen gebrek. Deze streek is het grootste wijngebied ter wereld! Meer dan 350.000 ha aan wijngaarden staan hier te groeien in de zon.

De streek, ook wel katharenland genoemd, is tevens rijk aan geschiedenis waarvan je de sporen vooral terugvindt in kastelen zoals in Carcassonne, kloosters zoals het prachtig gerestaureerde klooster van Fontfroide

en kerken, bv. het kleine zevenhoekige kerkje van Rieux.

Het Canal du Midi, dat een deel vormt van de waterweg tussen de atlantische oceaan en de middellandse zee, werd oorspronkelijk aangelegd voor het transport van de wijnvaten.
Het is een prachtstuk van industriele architectuur met vele sluizen en overbruggingen van beken e
n riviertjes.
Eén van de mooiere dorpen langs dit kanaal is Homps, waar een vrij grote haven is van toeristenboten. Men kan ze huren voor enkele uren of dagen.

Erg snel schiet je niet op met zo'n boot. Je moet immers al de sluizen passeren met zo'n waterding.

Het is dus eerder een trage vorm van vakantie, ongeveer op wandeltempo schiet je op.

Le Somail, waar de boten aanleggen omdat er wel wat eetmogelijkheden zijn is een ander mooi dorpje dat meer westelijk ligt langs het kanaal.

Wij varen wel niet met de boot, maar we zijn ook met de cabrio hier gestopt om wat lekkers te eten op een terras naast het kanaal!

Narbonne, waar het kanaal doorloopt, heeft romeinse wortels.

Reeds in dit tijdperk was de stad bekent voor haar wijn. De romeinen transporteerden de drank naar Rome langs de romeinse heirbaan, de via domitia, waarop je in het centrum nog een stuk kan wandelen.

Narbonne is tevens de geboortestad van Charles Trenet

Zing er maar een vrolijk, zonnig liedje bij!

Alla prossima!




1 Comments:

At 1:32 PM, Blogger Marrek O'Polo said...

Proficiat!!
Bovendien ben ik blij dat deze streek jullie bevalt. Wij van onze kant hebben er al menigmaal een stukje van onze zomervakantie doorgebracht. Mooie foto van Minerve trouwens: met zo'n blauwe lucht had ik het nog niet gezien...

 

Post a Comment

<< Home