pettegolezzi

Sunday, December 12, 2010

Les vignobles en terrasses

Zwitserland is ten huize Spaghetti niet alleen bekend om de lekkere gruyèrekaas en toblerone chocolade, maar ook om haar mooie witte wijnen.

Een kleine toelichting is hier misschien gepast. Immers, zoals de gewaardeerde lezer weet is reizen steeds een beetje leren.

De wijnbouw in Zwitserland concentreert zich voornamelijk rondom het meer van Genève, de streek waar onze vrienden wonen.

Hier worden vooral witte wijnen gemaakt van de chasselas-druif.

Een bekende witte wijn geproduceerd met deze druif is de Dézaley.

In de buurt van Lausanne, liggen kleine dorpjes zoals Cully, Lutry, Epesses, St Saphorin,… verspreid op de heuvels rond het grote meer.

Je kan ze met recht en rede wijndorpjes noemen, vermits de wijnbouw, en afgeleiden, er zowat de enige economische activiteit is.

Alhoewel het meer bijna volledig omgeven is door hoge bergen, die een groot gedeelte van het jaar besneeuwd zijn, lukt het verbouwen van druiven hier wonderwel.

De mensen kunnen hier blijkbaar profiteren van een microklimaat dat milder is dan je zou verwachten.

Niet voor niets zijn Montreux en Vevey, die hier op een boogscheut vandaan liggen bekend en geliefd bij de rijken van deze aarde.

Reeds vanbij de eerste aanleg van deze wijngaarden maakt de wijnboer gebruik van de, vandaag “hot” item, zonneenergie, en wel op drie manieren.

Ten eerste door de rechtstreekse zonnestraling die vanwege de helling van de heuvels rond het meer, bijna loodrecht invalt op de wijnstokken.

Ten tweede door het water van het meer dat functioneert als een spiegel en het zonlicht reflecteert naar de hellingen en de vigne toe.

Tenslotte slaan de stenen muurtjes, waarmee de wijngaarden zijn omzoomd, de zonnewarmte op gedurende de dag en geven deze warmte geleidelijk terug af gedurende de nacht.

Deze wijngaarden vereisen natuurlijk veel handwerk. Niet alleen bij het onderhouden van de planten, maar tevens bij het onderhouden van de muurtjes. Dat verklaart tendele de hogere prijs van deze wijnen die amper geexporteerd worden.

Wil je deze mooie wijntjes proeven, dan moet je haast terplekke gaan. Is dat geen goede reden om deze streek te leren kennen?

Dank zij onze zwitserse vrienden hebben wij in deze omgeving al mooie wandelingen gemaakt en lekkere witte wijntjes gedronken.

Waarvoor nogmaals dank.

2 Comments:

At 5:40 AM, Blogger peterpignans said...

Je blijft ons verbazen ! En je blog lezen is telkens ook ... een beetje bijleren !

 
At 1:06 AM, Blogger Marrek O'Polo said...

Ben blij dat ik weer wat geleerd heb. Blijf reizen Signore, en bloggen...
Beste wensen en geniet met la Ingritta van de feestdagen en het verlof !!!

 

Post a Comment

<< Home