pettegolezzi

Wednesday, October 05, 2005

Pizza Margherita


Waarde lezer deze keer wil ik u vermaken met het verhaal van een monument uit de Napolitaanse volkskeuken: de pizza Margherita.
Zoals iedereen wel weet is de pizza Margherita belegd met basilicum (groen), mozzarella (wit) en tomaten (rood), de kleuren van de italiaanse vlag, la bandiera.
De pizza werd dan ook ontworpen in 1889 ter ere van de koningin Margherita , de vrouw van Umberto I koning van het prille eengemaakte Italië (1860).
Het verhaal gaat als volgt. Koning Umberto en koningin Margherita verbleven in hun paleis, Capodimonte, in Napels. Ze waren het uiterst verzorgde eten, dat hen dagelijk aan het hof werd bereid door de beste Franse chefs beu gegeten en de koningin wilde wel eens graag een plaatselijke specialiteit proeven.
De beste pizzabakker, il pizzaolo, Raffaelo Esposito, werd ontboden aan het paleis.
Hij was natuurlijk zeer vereerd maar nam slechts enkele eenvoudige plaatselijke ingrediënten mee.
Hij bereide enkele pizza’s, waaronder de befaamde “bandiera”.
Toen na afloop van de maaltijd de koningin vroeg hoe die lekkere pizza met tomaten, mozzarella en basilicum heette, antwoorde Raffaelo:”Margherita, ter ere van U ,Majesteit”.

In Italië wordt de pizza traditioneel ‘s avonds gegeten, per cena, alhoewel je in vele toeristische centra ook al” pizza per pranzo” (ook ’s middags) op de uithangborden ziet staan.
De echte pizza wordt gebakken in een houtoven, forno a legna, en heeft een dunne deeg die meestal belegd is met tomatensaus en mozzarellakaas als basis.
Je vindt ook de pizza bianca, zonder tomatensaus.
Er is een ongeschreven wet in Italië dat je bij de pizza Bier drinkt en geen wijn.
Je kan natuurlijk ook zelf pizza bereiden en bakken, maar de beste eet je wel in een echte italiaanse pizzeria.
Buon appetito!!

1 Comments:

At 2:18 AM, Blogger Marrek O'Polo said...

wat een hemels genoegen, te weten dat je op elk moment van de dag, zeker wanneer je eens "niets" te doen hebt, zomaar in een italiaans receptenboek kan duiken, en je tegoed doen aan de miraculeuze beschrijvingen van guido spaghetti !!! doe zo verder guido, je lezers dragen je in hun hart en op handen ...
marco polo

 

Post a Comment

<< Home