pettegolezzi

Saturday, November 19, 2005

Il condimento

Zoals bij vele belangrijke levensvragen is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag:”Welke sugo (saus) past er bij mijn pasta?” Iedereen heeft hier zowat zijn eigen mening over, strikte vaste regels zijn er niet. Waar het eigenlijk op aankomt is de juiste combinatie te vinden zodat het type pasta dat je kiest zoveel mogelijk van dat soort sugo dat je hebt vasthoudt. Capisce?
Zo zijn er bepaalde soorten korte pasta, die geribt zijn. Je hebt bv. De penne rigate, letterlijk penne met lijntjes, maar je hebt ook de penne lisce, de gladde penne.
Ik zal mij dan ook beperken tot het geven van een aantal richtlijnen voor een geslaagde combinatie.
Lange dunne pasta zoals spaghetti zijn het lekkerst met op tomaten gebaseerde sugo.
Lange platte pasta als linguine zijn heel geschikt voor pesto en sausen met vlees of vis.
Buispasta zoals rigatoni zijn gemaakt voor ragus.
Korte pasta als orecchiette kan je best combineren met groentensausen.

Keukenregels mogen natuurlijk geïnterpreteerd en naar eigen inspiratie straffeloos overtreden worden. Het belangrijkste is dat het gerecht aan tafel op , hmmm lekkerrrr! onthaald wordt.

Om al direct met een afwijkend recept te beginnen, geef ik u één van de eenvoudigste, maar voor de liefhebber lekkerste spaghettibereiding.
De kwaliteit van de olijfolie is uiterst belangrijk bij deze bereiding.

Het gerecht is oorspronkelijk afkomstig uit Rome, waar het “spaghetti ajo ojo” wordt genoemd. In deftig italiaans is dat “spaghetti aglio, olio e peperoncino”, in het nederlands kan je het wel raden zeker… Het gerecht is populair omdat het je helpt, na een avond goed te zijn uitgeweest, s’ morgens toch weer fit en monter op te staan. De droom van elke levensgenieter!
Het is zo eenvoudig dat, in welke staat je je ook bevindt (cfr. Eend met whisky), je dit gerecht toch kan maken.
Van deze spaghetti wordt ook gezegd dat je ze alleen maar kan (mag) bestellen en eten na middernacht.
De bereiding is maar een type kruiding, vandaar dat men eerder spreekt van een condimento (condire is aanmaken) i.p.v. een sugo.

Hoe je spaghetti kookt weten jullie al. Neem ongeveer 80 g per persoon en kook de pasta al dente. Hou deze apart.
Neem een grote pan en doe hier één soeplepel olijfolie per persoon in. Verwarm de olijfolie. Voeg dan per persoon één teentje look (gepeld, en middendoor gesneden) toe. Erg delicaat, want erg pikant is het vervolgens toevoegen van de gesneden chilipeper (peperoncino). Neem niet teveel, want dit overheerst snel de smaak! Je kan deze ingrediënten na het fruiten terug uit de olie nemen of je mag ze erook inlaten en mee opeten, dit naargelang hoe je je voelt bij de bereiding. Belangrijk is dat je de ingrediënten niet laat aanbranden. Er mag dus geen rook ontstaan, want dan is het naar de kl…n!
Voeg nu de gekookte spaghetti toe in de pan en meng voorzichtig met het oliemengsel.
Als afwerking kan je nog een weinig gesneden peterselie gebruiken.
Verdeel over de borden.
Voeg geen geraspte kaas toe!
Buon appetito.

1 Comments:

At 1:41 PM, Blogger Marrek O'Polo said...

Geweldig ...
Hier zat ik echt op te wachten: welke pasta helpt mij best terug op de been na één of andere uitspatting. Dankuwel Signore Spaghetti, nu kan ik er weer tegen ... én een lap op geven !!!

Marco Polo

 

Post a Comment

<< Home