pettegolezzi

Sunday, February 19, 2006

Padania

De italiaanse minister van bestuurlijke vernieuwing, Roberto Calderoli van de Lega Nord, de rechts-populistische partij van Umberto Bossi, heeft ontslag genomen na protesten uitgelokt door zijn Moametto-T-shirt.
Zijn ontslag werd geeist door premier Silvio Berlusconi zodat er nu een ruzie ontstaan is tussen de coalitiepartners. Deze crisis komt hoogst ongelegen gezien er binnenkort parlementsverkiezingen in Italië zijn.
De Lega Nord is o.a. de partij die voorstander is van de afscheiding van het noorden van het schiereiland, la Padania, van de rest van Italië.
Zoals de waarde lezer wel weet bestond de provocatie erin dat deze minister een T-shirt had laten bedrukken met de beruchte Mohammed cartoons waarmee hij zich dan op TV vertoonde.
Na het losbarsten van de kritiek, haaste hij zich om te zeggen dat het hier om een persoonlijk initiatief ging en geenszins een standpunt van de regering waarvan hij toch een vertegenwoordiger is.
Wat blijkt nu, geen enkele actie van een politieker is zomaar toevallig of ondoordacht, zij het nu een vlaming of een italiaan. Na overleg met zijn voorzitter Bossi gaan deze populisten nu dit voorval in hun voordeel laten werken. Immers de dag na zijn ontslag publiceert de krant “La Padania”, officiele krant van de Lega, op haar eerste pagina een tekening van een wit T-shirt met het opschrift: “Wij verdedigen onze wortels (roots)”. Weer een poging om inspelend op het latent racisme dat ook in Italië volop aanwezig is, stemmen te ronselen. Niks nieuws onder de zon. Het enige verschil met vlaamse toestanden is dat deze Lega in de regering zit en er met geen stokken meer uit te krijgen is zolang Berlusconi aan de macht is.

1 Comments:

At 10:09 AM, Blogger Marrek O'Polo said...

asterix zei het al : rare gasten die romeinen !!! nu ja, italianen doen daar niet echt voor onder lees ik. en wat politiekers betreft: de goede gang van zaken is niet belangrijk meer, als hun eigen zaken maar goed gaan !!! dank aan Signore Spaghetti voor de informatie, zo weet ook Marco Polo weer enigzins hoe laat het is in Venetië en omstreken ...

MP

 

Post a Comment

<< Home